لوگو دکتر پریسا طاهری
Search
Close this search box.

فشار خون بالا در سالمندان | علت، علائم و درمان

فشار خون بالا در سالمندان یک مسئله جدی در زمینه سلامتی است. با بالا رفتن سن انعطاف‌پذیری عروق خونیکاهش یافته و این امر می‌تواند به عوارض جدی از جمله بیماری‌های قلبی و عروقی، مشکلات کلیه و سکته مغزی منجر شود. تدابیری چون تغییرات در سبک زندگی و در صورت لزوم، مصرف داروها می‌تواند به مدیریت این مشکل و حفظ سلامت سالمندان کمک نماید. در این مقاله در مورد علت فشار خون بالا در سالمندان و عوارض آن صحبت می‌کنیم.

فشار خون بالا در سالمندان

علت فشار خون بالا در سالمندان چیست؟

عوامل متعددی در افزایش فشار خون در سالمندان نقش دارد. با افزایش سن، عروق خونی افراد سفت شده و انعطاف ‌پذیری کمتری پیدا می‌کنند که در نهایت به افزایش فشار خون منجر می‌شود. کاهش سطح فعالیت فیزیکی در سنین پیری نیز می‌تواند به افزایش وزن و افزایش فشار خون منجر شود. همچنین مصرف بیش از حد نمک، مشکلات کلیه، سابقه خانوادگی و دیابت می‌تواند فشار خون را افزایش دهد. ناگفته نماند که موارد استرس زا و شرایط زندگی اضطراب آور نیز به بالا رفتن فشار خون در سالمندان منجر خواهد شد.

فاکتور های خطر فشار خون در سالمندان

فشار خون بالا یکی از مسائل رایج در سالمندان است و به عنوان یک فاکتور خطر جدی برای بسیاری از بیماری‌های قلبی و عروقی شناخته می‌شود. فاکتورهای مختلفی می‌توانند در افزایش خطر فشار خون در سالمندان نقش داشته باشند. کاهش انعطاف‌پذیری عروق و سفت‌شدن دیواره عروق خونی، سابقه خانوادگی فشار خون بالا، کاهش سطح فعالیت فیزیکی و تحرک، مشکلات مانند نارسایی کلیه، دیابت، اضافه وزن و چاقی، مصرف الکل، سیگار کشیدن و اختلالات هورمونی از ریسک فاکتور های فشار خون در سالمندان هستند و هر فرد ممکن است تحت تاثیر یک یا چندین فاکتور قرار بگیرد.

بیشتر بخوانید: آب آوردن ریه در سالمندان 

علائم فشار خون بالا در سالمندان

فشار خون بالا در سالمندان در اغلب موارد علائم خاصی ندارد و معمولا میان پزشکان به عنوان قاتل خاموش شناخته می‌شود، زیرا افراد برخی از این علائم را نادیده می‌گیرند. با این حال، در برخی از موارد، فشار خون بالا می‌تواند علائم و عوارضی ناخوشایند در سالمندان ایجاد کند. سردرد، افزایش تعداد ضربان قلب، سرگیجه، درد قفسه سینه، تغییرات دید، احساس خستگی و مشکلات خواب از علائم افزایش فشارخون در سالمندان است. بسیاری از افراد ممکن است این علائم را نادیده بگیرند یا به علت سن بالا، آن ها را به عوارض طبیعی پیری ربط بدهند. به طور کلی، اگر این علائم به صورت مداوم و یا به صورت شدید ظاهر شوند، توصیه می‌شود که فرد به پزشک خود مراجعه کند.

علائم فشار خون بالا در سالمندان

عوارض فشار خون بالا در سالمندان

اگر فشار خون بالا در سالمندان مدیریت نشود یا به صورت مداوم نادیده گرفته شود، می‌تواند به عوارض جدی و مشکلات سلامتی منجر شود. فشار خون بالا می‌تواند به بیماری‌های قلبی مانند آنژین منجر شود و خطر ابتلا به حمله قلبی یا انفارکتوس قلبی را افزایش دهد.

همچنین فشار خون بالا می‌تواند خطر سکته مغزی را افزایش دهد که به تخریب بافت مغزی و اختلالات عملکردی هوشیاری و حرکتی منجر می‌شود. افزایش فشار خون به عروق خونی آسیب می‌زند و باعث پارگی عروق یا خونریزی می‌شود. در برخی افراد فشار خون بالا باعث آسیب به عروق کلیه شده و در نتیجه، به مشکلات کلیه منجر می‌شود. نقص حافظه و مشکلات شناختی در سالمندان، مشکلات بینایی و آسیب عصبی مانند درد، سوزش و کمردرد نیز از سایر مشکلاتی هستند که در اثر فشار خون بالا در سالمندان ایجاد می‌شوند.

بیشتر بخوانید:  پیشگیری از سقوط در سالمندان

انواع روش‌های درمان فشار خون بالا در سالمندان

درمان فشار خون بالا در سالمندان معمولا به صورت ترکیبی از تغییرات در سبک زندگی و مصرف دارو انجام می‌شود.

مصرف کمتر نمک و کاهش مصرف چربی و کلسترول، کاهش وزن، و فعالیت‌های ورزشی منظم، مانند پیاده ‌روی، شنا، یا تمرینات ملایم از مواردی هستند که سالمندان برای تغییر سبک زندگی باید در نظر بگیرند. همچنین پزشک با توجه به سابقه و بیماری هر فرد دارو های کنترل فشار خون را تجویز می‌کند و فرد باید کاملا طبق دستور پزشک روند درمان را ادامه دهد، تا فشار خون تنظیم شود.

برای درمان فشار خون بالا در سالمندان به هیچ عنوان به درمان های خودسرانه و یا مصرف دارو با تجویز خود یا دیگران نپردازید زیرا با عروق خونی و قلب در ارتباط است و بسیار حساس بوده و ممکن است که عدم رعایت این موارد موجب بروز عوارض شدید و پیچیده شود.

بیشتر بخوانید: درمان شکستگی لگن در سالمندان

نتیجه‌گیری

فشار خون بالا در سالمندان می‌تواندیک مساله شایع با اثرات جدی بر سلامت قلب و عروق تلقی شود. افزایش سن، کاهش انعطاف‌ پذیری عروق و عدم فعالیت فیزیکی منظم از عوامل افزایش خطر این مشکل محسوب می‌شوند. درمان شامل تغییرات در سبک زندگی و در صورت لزوم، مصرف داروهایی است که با توجه به راهنمایی پزشک، می‌تواند به کنترل فشار خون و پیشگیری از عوارض جدی کمک کند.

سوالات متداول

سالمندان باید همیشه برای کنترل فشار خون دارو مصرف کنند؟

در صورت تجویز پزشک، سالمندان باید به طور مداوم تحت نظر قرار بگیرند و دارو های کنترل فشار خون را استفاده کنند. مصرف داروها باید به صورت مداوم و تحت نظر پزشک صورت گیرد و اگر در زمانی لازم نباشد که دیگر از این دارو ها استفاده شود، پزشک به بیمار اعلام می‌کند و نباید خودسرانه قطع شوند.

فشار خون بالا در سالمندان به بیماری‌های دیگر منجر می‌شود؟

فشار خون بالا می‌تواند به بیماری‌های قلبی و عروقی، مشکلات کلیه، و سکته مغزی منجر شود و حتی پارگی رگ را به همراه داشته باشد که منجر به مرگ شود.

فشار خون طبیعی سالمندان چقدر است؟

معیارهای فشار خون طبیعی با افزایش سن تغییر می‌کنند. اما به طور کلی، فشار خون طبیعی برای بزرگسالان به میزان 120/80 میلی متر جیوه تلقی می‌شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مرتبط