لوگو دکتر پریسا طاهری
Search
Close this search box.

اختلال حافظه چیست و چگونه نمایان می شود؟

اختلال حافظه یکی از عارضه‌هایی است که در چند سال اخیر نگرانی‌هایی را به وجود آورده است. با توجه به این که ۵۰ سال گذشته سبک زندگی‌های متفاوتی را شاهد بوده‌ایم، احتمال ابتلا به بیماری زوال حافظه یا اختلال حافظه نیز افزایش یافته است. این بیماری یک بیماری مستقل نیست. بنابراین عارضه‌های دیگر ذهنی نیز می‌توانند روی آن تاثیر بگذارند. برای این که بدانید اختلال حافظه چیست، ‌چه دلایلی باعث بروز این عارضه می‌شوند و انواع اختلالات حافظه چه انواعی هستند، با ما همراه باشید.

اختلال حافظه چیست؟

اختلال حافظه چیست؟

اختلالات حافظه به گونه‌ای از ناهنجاری‌های ذهنی اطلاق می‌شوند که تاثیرات منفی را بر ذهن دارند. این اختلالات باعث می‌شوند که فرد بیمار دیگر نتواند اطلاعات پیرامون خود را به خوبی به یاد بیاورد، همچنین در فرآیند پردازش و ذخیره اطلاعات در ذهن مشکل به وجود خواهد آمد. البته عدم حضور ذهن یا تمرکز بر یک موضوع نمی‌تواند اختلال ذهنی باشد. زمانی اختلال در حافظه به وجود می‌آید که با وجود تمرکز و حضور ذهن، ذهن قادر به حفظ اطلاعات نخواهد بود. این عارضه تحت تاثیر دلایل مختلف اتفاق می‌افتد و مشکلاتی را هم در پی دارد. شما با مراجعه به پزشکان مغز و اعصاب می‌توانید اختلالات ذهنی خود را تشخیص دهید و آن‌ها را از بین ببرید. دکتر پریسا طاهری یکی از باتجربه‌ترین پزشکان این حوزه است که در تشخیص مشکلات حافظه به شما کمک می‌کند. جهت کسب اطلاعات بیشتر و رزرو نوبت با ما در ارتباط باشید.

دلایل ابتلا به اختلالات حافظه

شاید این پرسش در ذهن شما به وجود آمده باشد که دلیل شکل گیری اختلال حافظه چیست. امروزه سن ابتلا به چنین اختلالاتی به ۴۰ سال کاهش یافته است. در حالی که در گذشته تنها افراد مسن آن هم به ندرت به اختلالات حافظه مبتلا می‌شدند. این می‌تواند ناشی از دلایلی باشد که در ادامه برایتان بیان خواهیم کرد:

  • تغذیه نامناسب و مصرف غذاهایی که فاقد مواد معدنی هستند، مهم‌ترین عامل مشکلات ذهن است. با تغییر عادات غذایی می‌توان از بروز این عارضه جلوگیری نمود.
  • عامل دیگر، مصرف الکل و دخانیات می‌باشد. سلول‌های مغزی پس از دریافت مواد موجود در دخانیات، موضع خود را تغییر می‌دهند و ضعیف‌تر عمل می‌کنند.
  • حادثه و ضربه دیدن مغز نیز اختلال در حافظه بلند مدت را به همراه دارد. فرقی ندارد که ضربه روحی باشد یا فیزیکی، در هر صورت فرد به این مشکل دچار خواهد شد.
  • عوامل وراثتی هم در این رابطه نقش مؤثری دارند. افرادی که در ژنتیک آن‌ها آلزایمر وجود دارد، بیشتر از سایرین به مشکلات حافظه مبتلا خواهند شد.
  • سایر بیماری‌های عفونی و ذهنی و بیماری‌های قلبی عروقی نیز فعالیت سلول‌های مغزی را مختل می‌کنند‌. در نتیجه فرد ممکن است با مشکل در حافظه مواجه بشود.
انواع اختلالات حافظه

انواع اختلالات حافظه

همان طور که گفتیم اختلال حافظه می‌تواند متاثر از یک یا چند بیماری دیگر در بدن باشد. بر این اساس این اختلالات را به انواع مختلفی تقسیم کرده‌اند. در ادامه به آن‌ها اشاره خواهیم کرد.

  • اختلالات ناشی از آلزایمر

یکی از مهم‌ترین دلایل از دست دادن توان ذهنی، آلزایمر است.‌ این بیماری باعث از بین رفتن پروتئین‌های موجود در مغز می‌شود و در نهایت فراموشی را به دنبال دارد. از علائم آن می‌توانیم به زود رنجی، تغییر در عادات خواب، فراموش کردن اطلاعات به زودی و توهمات دیداری یا شنیداری اشاره کنیم. شما برای برطرف کردن مشکلات حافظه مربوط به آلزایمر چاره‌ای ندارید جز این که به یک پزشک متخصص مراجعه کنید.

  • دمانس عروقی، پیشانی و دمانس لویی بادی

دمانس یک بیماری نیست، زمانی که ذهن قادر به تجزیه و تحلیل اطلاعات مختلف نباشد و خوب کار نکند، زوال عقل یا دمانس رخ داده است. دمانس انواع مختلفی دارد. دمانس عروقی به مشکلی گفته می‌شود که از عروق نشئت می‌گیرد. دمانس لویی بادی هم دمانسی است که از توهمات دیداری ناشی می‌شود و دمانس گیجگاهی هم همان طور که از نامش پیدا است، به دلیل اختلال در گیجگاه به وجود می‌آید. هر کدام از این انواع به نوعی بر روی اختلال حافظه تاثیر دارند‌ این مشکلات با تحلیل بردن سلول‌های مفید مغز آن را تضعیف می‌کنند. در نتیجه ذهن نمی‌تواند هر داده‌ای را ذخیره کند و با اختلال مواجه می‌شود.

  • اختلال شناختی میانه

یکی دیگر از انواع اختلال حافظه مربوط به اختلال شناختی میانه است. پریون، پارکینسون و هانتینگتون از جمله بیماری‌های شناختی هستند و هر کدام بر روی زوال عقل و اختلالات ذهنی تاثیر گذارند. این مشکلات باعث می‌شوند که بیمار نتواند قضاوت کند یا توان گفتگو و ارتباط با دیگران را از دست بدهد.‌ بیماری‌های جسمی مثل کلسترول خون و دیابت نیز عواملی برای بروز این اختلالات ذهنی هستند.

درمان اختلال حافظه

مانند هر بیماری دیگری راه‌هایی هم برای درمان مشکلات حافظه ارائه شده‌اند. با توجه به این که منشاء بیماری چیست، روش درمان نیز متفاوت خواهد بود. در مواردی که هنوز مشکلات ذهنی پیشروی زیادی نکرده‌اند، ممکن است پزشک با تجویز آنتی بیوتیک یا تغییر دادن رژیم تغذیه بیمار تو را درمان کند. در این مواقع اگر عفونت‌ها باعث ایجاد اختلالات ذهنی شده باشند، سریعا از بین خواهند رفت.

اگر بیماری در ذهن پیشروی زیادی داشته باشد، چاره‌ای جز مصرف دارو ندارید. داروها نیز دارای درجات مختلفی هستند. برخی از آن‌ها خیلی قوی، برخی متوسط و برخی خیلی ضعیف هستند. گاهی نیز ایجاد محیطی امن، ورزش کردن، تغییر سبک زندگی و توان بخشی‌های ذهنی برای از بین بردن این مشکلات پیشنهاد می‌شوند. برای این که بهترین راه درمان را انتخاب کنید، ابتدا باید به یک پزشک مراجعه نمایید، سپس زیر نظر این پزشک خود را درمان کنید. انتخاب بهترین دکتر اهمیت دارد چرا که باعث تسریع روند بهبود شما خواهد شد. دکتر پریسا طاهری یکی از همین پزشکان است که شما با یک تماس می‌توانید برای خود نوبت رزرو کنید.

درمان اختلال حافظه

کلام پایانی

در این متن در مورد اختلال حافظه صحبت کردیم. این عارضه انواع مختلفی دارد و از بیماری‌های ذهنی نشات می‌گیرد. عواملی همچون سبک زندگی نادرست، افزایش سن، ضربه به مغز و بیماری‌های قلب و عروق در شکل گیری مشکلات حافظه نقش دارند‌. برای درمان این مشکلات شما باید به پزشک مراجعه کنید. سپس از میان راهکارهای درمانی متداول، یکی از آن‌ها را انتخاب نمایید. هر چه سریعتر اقدام کنید، روند درمان بهتر پیش خواهد رفت.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مرتبط