مراقبت از بیماران آلزایمری به چه شکل است؟ بیماری آلزایمر یک نوع اختلال و زوال عقلانی است که معمولاً افراد پیر و سالخورده را درگیر میکند. مراقبت از بیماران آلزایمری ممکن است کمی دشوار و استرس زا باشد مخصوصا اگر بیماران آلزایمری دچار عارضههای دیگر همچون بی اختیاری در ادرار باشند. نگهداری از اینگونه بیماران نیازمند رعایت برخی نکات مهم در خصوص مراقبت از بیماران مبتلا به آلزایمر است. برای نگهداری بیمارانی که دچار آلزایمر هستند باید از میزان نیازهای روزمرهای که دارند اطلاعاتی کسب نمود.
این بیماری در روزهای ابتدایی شدت کمی دارد اما در اثر گذر زمان، شدید و طاقت فرسا خواهد شد و انجام فعالیتهای روزانه با اختلال مواجه خواهد شد. به کمک آگاهی و کسب دانش بیشتر در این باره، امکان مراقبت از سالمندان مبتلا به آلزایمر برای اطرافیان، دوستان و فرزندان فراهم میگردد. در این مقاله به نکاتی در خصوص مراقبت از بیماران آلزایمری و راهکارهای مناسب برای نگهداری از آنان اشاره خواهد شد.
مراقبت از بیماران آلزایمری چگونه انجام میشود؟
شدت این بیماری به صورت خفیف، متوسط و شدید تقسیم بندی میشود. مراقبت از بیماران آلزایمری با توجه به میزان شدت بیماری صورت میگیرد. در مواردی ممکن است بیمار توانایی غذا خوردن و انجام فعالیتهای روزمره خود را از دست بدهد که در چنین شرایطی باید مراقبتهای تخصصی برای بیمار در نظر گرفته شود. بروز تغییرات خلق و خو و وخامت وضعیت روحی در این دوره از دیگر مشکلات شایع بیماران آلزایمری است.
توصیه میشود در این شرایط همراهان بیمار، از صبر و حوصله بیشتری برخوردار باشند و سعی کنند رفتاری آرام و با طمأنینه داشته باشند، همچنين مراقبت از بیماران آلزایمری نیازمند رعایت برخی شیوههای احتیاطی است. این راهکارها به منظور جلوگیری از بروز هرگونه خطر که ممکن است سلامت جانی بیمار را تحت تاثیر قرار دهد، صورت میگیرد.
کنترل ورود و خروج بیمار آلزایمری یکی از نکات مهم در خصوص نگهداری و مراقبت از بیمار آلزایمری است. خروج بیمار از منزل میتواند خطرات فراوانی را برای اون داشته باشد و به دلیل عدم تمرکز و حافظه مناسب ممکن است بیمار یه خانه بازنگردد. از دیگر نکات مهم برای کنترل سلامت بیمار، مراجعه به پزشک متخصص دکتر پریسا احمدی برای بررسی و ارزیابی شدت بیماری است. پزشک با کنترل وضعیت بیماری میتواند با ارائه نکات مراقبتی و تجویز داروهای لازم برای افراد دچار آلزایمر بخشی از سطح بیماری را کنترل نماید.
روشهای مراقبت از بیمار آلزایمری
بهتر است بیمار از یک رژیم غذایی سالم استفاده کند تا دچار کاهش وزن ناشی از بیماری نشود. برای مراقبت از بیماران آلزایمری بهتر است تغذیه بیمار سالمند بر پایه میوهها، لبنیات، غذاهای با پروتئین کم و سبزیجات باشد. توصیه میشود مصرف کلسترول سالمندان کنترل گردد و مصرف چربیهای اشباع شده توسط بیمار خودداری شود.
در این دوره ممکن است تمایلات غذایی بیمار تغییر کند. کسانی که بیماری آلزایمر دارند اغلب فراموش که وعده غذایی خود را در چه زمانی خوردهاند همچنین در برخی موارد استفاده از مواد غذایی مختلف یا ادویههایی همچون نمک، به سبب ارتباطی که با بیماریهای دیگر نظیر فشار خون دارند برای سالمندان دارای آلزایمر مضر خواهد بود.
در این دوره احتمال کاهش حس بویایی و چشایی در بیماران آلزایمری وجود دارد، ممکن است بیمار به سبب کمبود تحرک، کاهش اشتها و در نهایت کاهش وزن را تجربه نماید، بنابراین توجه و مراقبت همراهان بیمار در خصوص تغذیه آنان دارای اهمیت بسیاری میباشد.
تحرک، خارج شدن از منزل، خرید کردن و سایر موارد تحت تاثیرات بیماری آلزایمر هستند، البته بین میزان توانایی بیمار برای انجام فعالیتهای روزمره خود و شدت بیماری، ارتباط مستقیمی وجود دارد. به هر میزان که شدت بیماری آلزایمر بیشتر باشد، توانایی انجام فعالیتهای عادی در افراد کاهش مییابد.
به سبب ترس و نگرانیهای ناشی از آلزایمر و مراقبتهای همراهان، احتمال کاهش اعتماد به نفس در بیماران آلزایمری افزایش مییابد. برای مراقبت از بیماران آلزایمری لازم است همراهان با رفتارهای آرام و ملایم بیماران آلزایمری را در انجام امور روزمره همراهی نماید، این روش میتواند باعث افزایش سطح عزت نفس در بیماران مبتلا به آلزایمر شود.
فراموشیهای ناشی از آلزایمر میتواند منجر به برهم زدن نظم مصرف دارو بیمار شود. بنابراین افراد مبتلا به آلزایمر نیازمند دوره یادآور برای مصرف دارو هستند.
بهترین شیوه مراقبت از بیمار آلزایمری
بهترین شیوه برای مراقبت از بیمار آلزایمری ایجاد یک برنامه منظم و روتین برای نگهداری از بیمار است، ایجاد این برنامه نیازمند داشتن اطلاعات مناسب برای مراقبت از افراد دارای بیماری آلزایمر است. بررسی نیاز بیمار باید متناسب با شدت آلزایمر باشد.
تلاش برای بالا نگه داشتن میزان روحیه بیمار از دیگر شیوههای مراقبت از بیمار آلزایمری است، به هر میزان که بیمار در شرایط مناسب روحی و روانی قرار گیرد رفتار و عملکرد مناسبی را در هنگام مبارزه با بیمار خواهد داشت. صحبت کردن، گفتوگو و نوشتن میتواند سطح توانایی ارتباطی فرد بیمار با دیگران را حفظ کند و از ایجاد اختلال در صحبت کردن جلوگیری نماید.
اقدامات محافظتی و امنیتی در داخل منزل از دیگر نکات مهم در خصوص مراقبت از بیماران آلزایمری است. توصیه میشود برای مراقبت و کنترل رفت و آمد بیمار از نرده یا حفاظهای مناسب در منزل استفاده شود. بهتر است دسترسی به وسایل خطرناک که ممکن است استفاده از آن آسیبهای جبران ناپذیری را برای افراد ایجاد نماید محدود شود.
خلاصه مقاله
مراقبت از بیماران آلزایمری نیازمند یک برنامهریزی مناسب و اصولی برای نگهداری است. نگهداری از اینگونه بیماران ممکن است کمی دشوار باشد. مراقبتهای تغذیهای، همراهی برای انجام فعالیتهای روزمره و کنترل خروج بیمار از منزل از مهم ترین نکات برای مراقبت بیماران مبتلا به آلزایمر است. این دسته از بیماران به سبب افسردگی و خشمهای ناشی از بیماری نیازمند همراهی و ملایمت رفتاری بیشتری هستند.